X

Logga in på mitt konto

Återställ lösenord

Inredning vardagsrum

Vardagsrummet är ofta det rummet vi spenderar en stor del av vår vakna tid i hemma. Det är en samlingsplats för familjen och när vännerna kommer på besök. Därför är det också ett rum där inredningen är viktig. Inredningen i vardagsrummet ska kännas som hemma för dig, samtidigt som det ger den känsla du vill ha i rummet. Vi kommer gå igenom några små tips hur du kan tänka när du ska inreda ditt vardagsrum.

 

Tips inredning vardagsrum

Vi har i ett tidigare inlägg gått igenom vikten av vilken soffa du väljer och med vilket tyg, det kan du läsa här. Soffan är ofta den centrala möbeln i vardagsrummet och du kan inreda ditt vardagsrum utifrån den. Våra bästa tips på inredning vardagsrum är val av dekoration, val av ljuskällor och hur du kombinerar färg och material.


 

Val av dekorationer

Vanliga möbler i ett vardagsrum är soffan, ett soffbord, en tv, tv bänk och ibland en matgrupp, byrå eller någon övrig möbel. Utöver det har man ofta gardiner och en eller flera mattor. Sedan fyller vi gärna ut rummet med dekoration i form av växter, prylar eller ljus exempelvis. 


Det som kan vara svårt är just dekoration. Ett vanligt misstag när man ska inreda sitt vardagsrum är att man överdekorerar det. Ofta vill vi skapa en ombonad och mysig känsla i vardagsrummet vilket gör att vi lägger kuddar och filtar i hela soffan, ljusstakar på alla släta och platta ytor samt varje fin, liten pryl vi hittat under flera år. Helt plötsligt har du ett vardagsrum med flera små växter, tio ljusstakar, två vaser, en Buddhafigur, en ananas i guld och åtta kuddar i soffan. Då skapas lätt ett rörigt intryck i vardagsrummet. 


Vårt tips är därför att skala av och ta bort. Om du har mycket dekoration kan du med fördel byta ut inredningen i vardagsrummet ofta. Välj dekoration efter säsong, humör eller färg exempelvis. Du kanske vill ha fler ljusstakar på vintern och fler växter på sommaren. Tänk minimalistiskt för att få ett vardagsrum där det känns luftigt. Fördelen är också att det blir enklare att städa.


 

Val av ljuskällor

Belysning i rummet är viktigare än man tror för känslan i rummet. I många fall väljer vi en taklampa och nöjer oss där. I de fallen blir belysningen i rummet ganska tråkig och opersonlig, även fast du kanske köper en riktigt snygg taklampa. Med flera olika ljuskällor som genererar olika typer av ljus kan du variera ljuset i rummet efter vilken tid det är på dagen och vilken årstid det är exempelvis. 


Man vill sällan ha på taklampan när man tittar på tv på kvällen, men det kan vara bra för ögonen att ha en ljuskälla igång. Så för ögonens skull och känslan i rummet är vårt tips att ha fler än en ljuskälla i vardagsrummet, gärna tre till tio stycken. Några bra ljuskällor är taklampa, fönsterlampa, en stående lampa, ljusslinga och värmeljus. Vissa lampor ger ett kallare ljus medan andra ger ett mer varmt, gult ljus. Det varma ljuset skapar en lugnare känsla i rummet medan det kalla ljuset är mer uppiggande och sterilt. Du kan ha allmänbelysning och stämningsbelysning.


 

Kombination av färg och material

Vårt sista tips på inredning vardagsrum är kombination av färg och material. Alldeles för många färger och material kan ge ett rörigt intryck i rummet, men en färg och ett typ av material kan istället ge ett platt intryck. När det kommer till färg bör du välja tre till sex olika färger som du satsar på. De kan vara nära varandra i kulör, exempelvis blå och lila, men också skilja sig som röd och grön. 


Om du exempelvis har en färggrann soffa kan du välja en eller två andra färger i rummet och låta olika nyanser ta plats. Våga jobba med nyanser när det kommer till färg. Ett vanligt misstag många gör är att man har en färg med en specifik nyans och försöker hitta andra möbler eller dekoration i samma nyans. Men faktum är att olika grå, beige eller blå nyanser ofta plockar upp varandra i rummet. 


Våga också kombinera olika typer av material. Du måste exempelvis inte ha samma yta på soffbord, tv bänk och matbordet. Du kan kombinera glasskiva med trä eller matt yta. Med fördel kan du också ha soffan i ett material och en sittbänk, fåtölj eller sittpuff i ett annat material för att skapa textur i rummet. När allt är i samma färg eller material blir det lätt en känsla av ett showroom i vardagsrummet, som att ingen bor där och rummet blir opersonligt. 

 

Modern inredning vardagsrum

Två vanliga stilar är modern och klassisk inredning i vardagsrummet. För att få en modern inredning i ditt vardagsrum finns tre vägar att gå. Det ena är att satsa på skandinavisk design med detaljer i trä, naturmaterial och ljusa möbler. Det andra är att satsa på en industriell design med minimalism, betong och färger som vitt, svart och grå. Det tredje är att våga satsa på färg och inreda rummet runt en färgklick, förslagsvis i form av en färgglad soffa eller en stor tavla. 

 

Klassisk inredning vardagsrum

En klassisk inredning brukar likställas med en tidlös inredning. Det är vanligt med inbyggda möbler, stoppade möbler och äldre föremål. Ofta är inredningen fokuserad runt en central plats i vardagsrummet, exempelvis en eldstad. Ett vanligt tyg som används är sammet och färgerna i rummet går ton i ton. Den klassiska inredningen använder färger inspirerade av naturen. 


Som du märker går klassisk och modern inredning i vardagsrum samman mer och mer. Den klassiska stilen är mer modern idag än för tio år sedan. Vi har flera härliga soffor som passar alla typer av stilar, från modeller till färg och tyg. Du kan spana in dem här!

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Learn more

×

Someone recently bought a