X

Logga in på mitt konto

Återställ lösenord

Insidan räknas - även hos en soffa

En soffa är antagligen hemmets viktigaste plats som erbjuder både vila och återhämtning för dig och dina närmaste. Därför är det viktigt att hitta en soffa som bäst fyller dina behov. Kanske står du och väljer mellan en divansoffa eller en schäslongsoffa. Eller så står valet mellan en hörnsoffa eller en fyrsitssoffa. Oavsett dina behov har vi något för alla!

En soffa ska vara bekväm att sitta i. Om den uppfyller det kravet eller inte har till stor del att göra med hur den är konstruerad inuti. Det finns till exempel olika typer av stoppningar som används i soffor. De två vanligaste är dun och kallskum. Det är även vanligt att man kombinerar dessa två material i en och samma soffa.

Dun är ett material som är lyxigare än kallskum och som även ger en mjukare sittkänsla. Detta eftersom dunet ligger placerat i små fickor i ryggen och sitsen på soffan. Ibland kan dunet hamna i botten på dessa små fickor. Det leder till att soffan ger ett intryck av att vara mer “ihopsäckad”, precis som med en dunjacka eller en dunkudde. Då måste man fluffa till sin soffkudde igen om den ska återfå sin form.

En soffa som är stoppad med kallskum ger en mer stadig sittkänsla när man använder den. Ofta använder man sig av kallskum som stoppning vid tillverkning av bäddsoffor. Med tiden kan den dock ändra sin form även den. Inte minst om du spenderar många timmar i just nämnda möbel. 

Det vanligaste är man vid tillverkningen av soffor använder sig av en kombination av både dun och kallskum. Ofta placeras kallskum i botten på soffan och en kombination av dun och kallskum ovanför denna botten. Allt för att erbjuda dig som sitter en synnerligen god sittkomfort.

 

Ta hand om din soffa

Klädseln på din soffa är det första som dina besökare lägger märke till. Den ska vara både vacker att beskåda och skön att sitta på. Om du vill att din soffa ska må bra och hänga med en längre tid är det viktigt att du tar hand om materialet. Om din soffa inte har någon avtagbar klädsel kan det vara bra att impregnera den. Genom att impregnera din soffa skyddar du mot smuts och vatten. Det skyddar även mot direkt solljus. På samma sätt är det en bra idé att regelbundet dammsuga sin soffa. En soffa har en förmåga att samla på sig fibrer och partiklar från husdjur, plädar och kläder. Något som kan leda till att noppor bildas. Med hjälp av en noppmaskin som du enkelt köper i handeln kan du ta bort noppor på inte bara din soffa men även andra textilier i ditt hem. Allt från kläder och dukar till gardiner och stolsdynor. 

Rätt soffa för rätt hem

Det finns många anledningar till att köpa en ny soffa till sin bostad. Ni kanske har fått tillökning i familjen och behöver mer plats. Eller så har du precis flyttat hemifrån och ska köpa din allra första möbel till vardagsrummet. Oavsett anledning kan det ibland vara svårt att välja bland material, modeller och sittdjup. Som tur är kan vi ge några praktiska råd på vägen i vår guide. 

Utgå ifrån dina behov 

Bara fantasin sätter gränserna när det kommer till att hitta sin drömsoffa. Men det är många variabler man ska tänka på när det är dags att köpa en ny soffa. Hur ofta har du tänkt använda soffan till exempel? Inför ditt köp är det bra om du funderar på hur du vill använda din nya älskade möbel. Äter du gärna dina måltider framför teven till exempel? Har du dessutom barn? Isåfall är det viktigt att välja ett material som är stryktåligt istället för att välja en soffa i ett mer lyxigt material. Ytterligare en faktor är hur många som ska sitta i soffan. Är du student som bor själv eller har du en stor familj? Börja med att mäta ut hur stor plats soffan får ta i din bostad och utgå därefter från dina behov. När du har dessa klara för dig själv finns det en lång rad modeller som du kan välja bland.

 

Soffmodeller

 

🛋️ Tvåsitssoffa / tresitssoffa

Vill du ha en soffa som erbjuder komfort och rymlighet utan att för den delen ta upp för mycket palts? Om du bor på en liten yta i till exempel en studentkorridor eller i en enrummare kan det vara läge att titta närmare på en tvåsitssoffa eller en tresitssoffa. En sådan soffmodell kan du enkelt placera längs med en vägg för att sedan krypa upp i på kvällen. Den kan även användas som en vacker rumsavdelare om du väljer att ställa den mitt i rummet. Något som ger ett mer luftigt och öppet intryck. Du kan även komplettera denna klassiska soffmodell med en stilren fåtölj - givet att du har plats. Det går naturligtvis även utmärkt att köpa en tvåsitssoffa eller en tresitssoffa även om man bor lite större. Du kanske till och med ska överväga att kombinera de två modellerna om du har lust.

 

🛋️ Divansoffa 

För bara några decennier sedan var det rätt ovanligt med divansoffor i svenska hem. Idag är det snarare tvärtom. Divansoffan har blivit ett älskat inslag i många svenska vardagsrum. Det är en komfortabel soffmodell som fyller många behov, inte minst tack vare sin praktiska förlängda sittdel. En divansoffa skiljer sig från en schäslongsoffa genom att divandelen ofta saknar ryggstöd. En divansoffa innebär att fler kan få plats i soffan och man kan även enkelt placera den längs en vägg eller i ett hörn. Detta för att inte skärma av övriga rummet.

 

🛋️ Hörnsoffa 

Om du vill nyttja rummets fulla potential finns egentligen bara ett val - en hörnsoffa! Tack vare en hörnsoffa skapar du  mycket plats på en liten yta. Allt för den där dynamiska och stilrena känslan som erbjuder gott om plats för släkt och vänner. De flesta hörnsoffor idag har armstöd som avslut och erbjuder dessutom en hög rygg, något som borgar för bra komfort för dig som sitter. Se till att du hittar just din stil med hjälp av rätt färg, stil och material.

 

🛋️ Schäslongsoffa

Det finns sköna soffor - och så finns det schäslongsoffor! Ibland behöver man sträcka ut sig för att läsa en god bok, spela tv-spel eller bara kolla på en film. Då är en schäslongsoffa perfekt för sådana ändamål. En schäslongsoffa är varken en divansoffa eller en hörnsoffa. Istället kan den närmast beskrivas som ett mellanting. Det är en soffa med en “divandel” - men med ryggstöd. Detta för att man ska kunna sitta bekvämt även på den delen av soffan. Till skillnad från en hörnsoffa har en schäslongsoffa ett öppet avslut. Detta innebär att en schäslongsoffa i praktiken ger fler sittplatser än en divansoffa. Samtidigt går det utmärkt att nyttja liggdelen bekvämt vid behov.

 

🛋️ Bäddsoffa

Oavsett om du har grannungarna på besök en kväll eller om tjocka släkten är på ingång har man  ofta nytta av en bäddsoffa. Det är en synnerligen praktiskt lösning för den som vill erbjuda tillfälliga sängplatser åt besökare i hushållet, utan att för den sakens skull behöva avvara ett helt rum för detta ändamål. En bäddsoffa kan du enkelt placera i barnens rum. Du kan även använda den som en vanlig soffa i ditt vardagsrum. Notera att komforten i en bäddsoffa kan vara något lägre än övriga alternativ på soffmarknaden. Detta eftersom man vill att en bäddsoffa enkelt ska kunna förvandlas från en soffa till en säng. En bäddsoffa bör heller inte ersätta en vanlig säng. Detta eftersom en bäddsoffa är utformad för att man ska sova i den vid enstaka tillfällen och inte varje natt.

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Learn more

×

Someone recently bought a