X

Logga in på mitt konto

Återställ lösenord

Välj sofftyg som sätter rätt känsla på soffan

Möbeltyger och sofftyg kan vara en utmaning och vattendelare hemma. Anledningen till detta är att olika möbeltyger har olika kvalitet, funktionalitet och givetvis utseende. Ska man välja det sofftyg som har högst hållbarhet eller det som är så skönt att man inte vill gå ur soffan? Kriterierna när det kommer det möbeltyger och sofftyg är många, vi kommer gå igenom dem här för att underlätta för dig när det är dags för köp.

För oss på Home Love är möbeltyger viktigt, vilket vi anser att det borde vara för alla. Ett möbeltyg har en viktig funktion för möbeln sett till utseende och hållbarhet. Vi arbetar med tygleverantörer inom Europa och erbjuder 170 olika nyanser av 25 tyger. Du kan läsa om alla våra tyger här och givetvis spana in vårt utbud av soffor och sängar.

 

Olika mått på kvalitet för sofftyg

Möbeltyger bedöms huvudsakligen utifrån tre kriterier när man avgör tygets kvalitet. Dessa tre är Martindale, ljusäkthet och pilling. Vi förstår om det är främmande ord för dig, därför kommer vi gå igenom dem här och reda ut begreppen.

 

Martindale

Martindale är ett mått på hur slittåligt och slitstarkt ett tyg är. Riktigt nördigt anges ett tygs Martindale-värde utifrån hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurrats mot tyget utan att det uppstår några maskor eller att tyget går av. Beroende på vilken möbel som tyget ska användas till krävs olika höga värden av Martindale.

Martindale-värden delas upp i fem kategorier där olika möbler passar in. Om tyget har en Martindale på 0-10 000 passar den möbler för dekorativt syfte, exempelvis en prydnadskudde. Från 10 000-15 000 passar tyget som möbeltyg, men inte till möbler som används slitsamt. En soffa bör alltid kläs i sofftyg med minst 15 000 i Martindale. Möbeltyger som har över 25 000 och 30 000 i Martindale kan användas i offentliga miljöer som utsätts för mer användning och slitage än möbler hemma. Det finns så höga Martindale-värden som upp över 200 000. 

 

Ljusäkthet

Måttet för ljusäkthet mäter hur mycket möbeltyget påverkas av ljus. Du har säkert varit med om solblekta utemöbler och dylikt, den risken finns även för möbler inomhus. Alla tyger bleks av solljus men beroende på skalan av ljusäkthet är blekningen varierande. Skalan för ljusäkthet är mycket mindre än Martindale och går från skala 1 till 8. Skala 1 innebär att tyget är känsligt för ljus och skala 8 att det inte är känsligt. 

De flesta typer av sofftyg har en skala på 5-7 i ljusäkthet. Rekommendationen är att aldrig låta en soffa stå i direkt solljus för många timmar varje dag. Då kommer den blekas trots hög ljusäkthet. De olika graderna i ljusäkthet skiljer sig kraftigt. Mellan skala 1 och 2 är möbeltyget dubbelt så tåligt mot solljus och mellan 2 och 3 ytterligare dubbelt så mycket. Tyger genomgår alltid tester där de utsätts för konstgjort ljus under en längre period för att mäta ljusäkthet. Ljusa tyger håller generellt sin färg längre än mörka tyger, trots samma ljusäkthet.

 

Pilling

Det sista måttet för att mäta kvalitet på möbeltyger och ett sofftyg är pilling. Pilling mäter möbeltygets tendens att bilda noppor. Skalan är från 1-5 där 1 innebär att tyget lätt bildar noppor och skala 5 att tyget är mer hållbart. Mer detaljerat betyder skala 1 att hela tygets yta får noppor, skala 2 att tydliga noppor uppstår över stora delar av tyget. Skala 3 ger små noppor på utsatta områden, när det handlar om sofftyg innebär det noppor uppstår där man ofta sitter eller har fötterna exempelvis. Skala 4 innebär att ytterst få noppor uppstår och att dessa är så små att de knappt syns och skala 5 att inga noppor uppstår alls. 

Det finns alltså flera faktorer som avgör hur hög kvalitet och hållbarhet ett tyg har. Ofta hör de samman, men tygets beståndsdelar och sammansättning är avgörande. 

 

Andra tips när det kommer till sofftyg

Utöver olika mått på kvalitet och hållbarhet för möbeltyger finns andra tips hur du kan ta hand om din soffa och ditt sofftyg på ett bra sätt. Vi har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur du kan ångtvätta soffan för att tvätta sofftyg och hålla soffan fräsch längre som du kan läsa.

Du bör alltid använda en skyddande spray för dina möbeltyger. Det finns de som fungerar som impregnering till tyget, vilket medför att tyget blir mer tåligt mot fläckar och när en fläck uppstår är den lättare att tvätta bort. Utan impregnering kan annars fläckar eller missfärgningar uppstå där du exempelvis har huvudet och liknande. Det finns även textilspray som har vårdande och mjukgörande egenskaper för ditt sofftyg exempelvis, men även för gardiner, kuddar och liknande. 

Se till att välja ett sofftyg som du tycker är snyggt och passar bra in i dina preferenser sett till utseende och hur det känns. Men glöm inte att se över tygets kvalitet och hållbarhet enligt Martindale, ljusäkthet och pilling. En ny soffa kostar ofta mycket och att behöva klä om den efter en kort tid är också väldigt kostsamt. Kontakta oss gärna om du har några frågor om våra möbeltyger eller möbler.  

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Learn more

×

Someone recently bought a