X

Logga in på mitt konto

Återställ lösenord

Tvätta madrass – Tips när du ska rengöra madrassen

Visste du att du bör rengöra din madrass i sängen två till fyra gånger om året? Trots det är det många av oss som gör rent madrassen mer sällan än så, om inte aldrig. Därför kommer vi gå igenom varför du bör rengöra madrass och hur du går tillväga. Processen är ofta enklare än man kan tro och du har ofta allt som behövs hemma redan.

Vi spenderar i snitt en tredjedel av dygnet i vår säng, så det är inte konstigt att en madrass behöver rengöras. Förutom att det kan bli fläckar på madrassen i form av blod, svett eller kiss så samlas damm, döda hudceller och kvalster i madrassen. Det kan låta äckligt men är helt naturligt. Däremot kan för mycket kvalster och smuts i madrassen medföra allergi eller allergiska reaktioner hos dig som sover i sängen. Därför är det ytterligare en orsak till att rengöra eller tvätta din madrass. 

Om du istället behöver rengöra din soffa kan du läsa vårt blogginlägg om skonsam rengöring av soffor.

 

Regelbundet sätt att rengöra madrass

För att hålla din madrass så fräsch som möjligt kan du regelbundet ta hand om den snabbt och enkelt. Genom att se efter din madrass ofta ser du till att den överlag håller sig renare och då blir jobbet för dig inte lika stort när du ska tvätta madrassen. 

Ett smart och smidigt tips för att hålla madrassen fräsch och ren längre är att dammsuga madrassen varje gång du byter lakan. På så sätt blir du av med damm och döda hudceller från madrassen regelbundet. När du väl byter lakan bör du också låta sängen stå obäddad några timmar i ett ventilerat rum så att eventuell fukt i madrassen försvinner. Det räcker att du har fönstret öppet för att få ventilation.

Du bör också vända på madrassen ofta, dels för att den ska hålla sig ren längre men också för att madrassens hållbarhet ska vara längre. Så sammanfattat: dammsug madrassen varje gång du byter lakan och låt madrassen vädra, samt vänd madrassen minst en gång i månaden för att enkelt och regelbundet rengöra din madrass. 

 

Tvätta madrass ordentligt

Förutom att regelbundet ta hand om madrassen för att rengöra den bör du tvätta din madrass en till fyra gånger om året. Dammsugning av madrassen rengör din madrass ytligt, vilket är bra, men mycket smuts och liknande tränger ned i madrassen. Dessutom åker kroppsvätskor som svett och dylikt ned djupare i madrassen. 

Tanken på att tvätta madrass kan göra en helt trött. Många av oss kanske tänker: hur? Det är ju inte helt lätt om man skulle försöka trycka in en 180 cm bred madrass i tvättmaskinen eller att släpa madrassen till kemtvätt som kostar dyrt. Men det finns enkla sätt att rengöra madrassen hemma och det är dessutom billigt. 

När du ska rengöra madrassen är fokus egentligen att få bort fukt från madrassen, eftersom det är fukten som gör att din madrass är smutsig. Sedan kan det såklart handla om specifika fläckar du behöver få bort, vi tar upp under nästa rubrik hur du rengör madrass från fläckar. 

För att effektivt rengöra din madrass behöver du egentligen bara bakpulver eller bikarbonat. Bikarbonat och bakpulver är nämligen det bästa för att rengöra madrass. Vill du rengöra madrassen och göra den ytterligare ett snäpp fräschare kan du använda en eterisk olja, förslagsvis lavendel. 

Dammsug först madrassen för att få bort ytligt damm, smuts och döda hudceller. Därefter strör du över bakpulver eller bikarbonat över hela madrassen. Bakpulver och bikarbonat drar åt sig fukt och suger därför upp fukt från madrassen. Låt bakpulvret och bikarbonaten ligga på madrassen och verka i en timme. Förutom att ta bort fukt rengörs madrassen från enkla fläckar. När det har gått en timme dammsuger du bort bakpulvret eller bikarbonaten. 

Om du vill använda en eterisk olja för doftens skull så häller du några droppar i bakpulvret eller bikarbonaten innan du strör ut det på madrassen. 

Ett annat sätt för att rengöra din madrass så bakterier och liknande försvinner är att ta ut madrassen i solen. Låt det stå mot en vägg i solen någon timme så kommer bakterier ha dött och madrassen vara fri från fukt. 

 

Rengöra madrass från fläckar

Det är svårt att undvika fläckar på madrassen. Livet händer och det kan uppkomma fläckar i form av kroppsvätskor, kiss, blod eller liknande från både vuxna, barn och husdjur. Dessutom kan olyckan vara framme med kaffekoppen exempelvis. Det går att rengöra en madrass från fläckar och det främsta tipset är att agera direkt. 

Det första tipset fortsätter på knepet att rengöra madrassen med bakpulver. Du blandar bakpulver, salt och lite vatten till en pasta som du breder på fläcken. Innan du breder på blandningen kan du fukta fläcken med en kall, blöt och ren trasa. Låt blandningen verka i en halvtimme och torka sedan bort med papper eller en ren fuktig trasa. Om fläcken är mer envis än så kan du ta tvättmedel och försiktigt gnugga på fläcken med en blöt tandborste. Låt tvättmedlet verka i fem minuter innan du torkar bort det med en trasa. 

Det andra tipset för att tvätta madrassen är att använda galltvål. Då häller du flytande galltvål på en fuktig svamp och gnider in i fläcken. Låt verka i femton minuter och gnid igen med svampen på fläcken, fortsätt tills fläcken är borta. Därefter får du badda lätt med vatten för att få bort allt lödder. Torka sedan rent med hjälp av torrt hushållspapper. 

Det viktigaste du måste tänka på när du rengör din madrass från fläckar är att låta madrassen torka ordentligt efter du tvättat den. Det är viktigt att tvätta din madrass, men ännu viktigare att låta den torka. Annars finns en risk att mögel uppstår i madrassen, vilket är direkt skadligt för dig eller personen som sover i sängen. Du kan låta madrassen självtorka i sängen eller om du tar ut den utomhus. Om du vill skynda på processen kan du även använda en hårtork eller liknande som kan blåsa kall luft på fläcken. 

Lycka till med din rengöring av madrass!

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Learn more

×

Someone recently bought a